[...] publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę przyjemności z jedzenia/ z jej [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Czy należysz do osób, które często wyjeżdżają, częstą są w drodze i starają się dobrze jeść podczas podróży? Dziś podpowiadamy, jak trzymać się swojego planu żywienia w czasie wyjazdów. Podsumowanie Jeśli zaplanujemy odpowiednio wyjazd, możemy z powodzeniem odżywiać się na nim zdrowo i racjonalnie. Nawet długie godziny spędzone w pociągu, aucie [...]
[...] tydzień i uważnie obserwować wskazania wagi. Jej przyrost powinien być niewielki. Gdy dojdziemy do wyglądu (i wagi), który nas satysfakcjonuje i jest możliwy do utrzymania bez większego wysiłku przez dłuższy czas, powinniśmy wstrzymać dalsze zwiększanie kalorii, aby pozostać przy obecnym stanie lub kontynuować ten proces, gdy celem jest [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
[...] m.in. wysokiej zawartości białka, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Na rynku spożywczym pojawia się coraz więcej rozwiązań tego typu. Wysokobiałkowe batony bez dodatku cukru mogą z powodzeniem zastępować klasyczne słodycze, a jednocześnie wpływać pozytywnie na stan odżywienia. Ponadto łatwo je przechowywać i zabierać ze sobą [...]
[...] wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina ALLNUTRITION to eksplozja owocowych smaków. Do tej pory miałeś [...]
[...] możemy zjadać cysteinę, po co w ogóle zawracać sobie głowę - N-acetylocysteiną…? Naukowcy wytworzyli N-acetylocysteinę głównie po to, aby uczynić suplementację cysteiną bezpieczniejszą oraz bardziej efektywną. Ze względu na to, że N-acetylocysteina jest lepiej rozpuszczalna w wodzie, niż sama cysteina, nasze ciało może lepiej ją absorbować. [...]
[...] chorób serca, raka, otyłości, choroby Alzheimera, problemów trawiennych takich jak IBS i choroba Leśniowskiego Crohna czy astmy. Istnieje jednak kilka naprawdę pysznych, bezmlecznych alternatyw sera, które doskonale wpasują się do Twojego "roślinnego" stylu życia. Przeczytaj koniecznie: Czy mleko i produkty mleczne powodują raka? Mleko i [...]
[...] spożywanie dużych porcji odżywki, co niekoniecznie da się zrealizować np. podczas biegu czy jazdy na rowerze. A płynną odżywkę z węglowodanami i BCAA da się tu zastosować bez uszczerbku dla wyniku sportowego. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w [...]
[...] mniejszym ryzykiem chorób serca, niższym poziomem cholesterolu i zdrowszym układem krwionośnym. Podsumowanie Jak widzisz, możliwe jest uzyskanie wystarczającej ilości wapnia bez konieczności spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Do wyboru masz m.in. brokuły, warzywa liściaste, tofu, migdały i inne. Jeśli nie zawsze masz czas na dokładne [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
[...] z orzechów ziemnych. Ma także więcej błonnika, mniej tłuszczów nasyconych i najmniej węglowodanów. Poszukaj masła migdałowego zrobionego z suchych prażonych migdałów oraz bez dodatku cukru i oleju. Masło z nerkowców Masło z nerkowców ma delikatniejszą konsystencję i wydaje się tłustsze w smaku w porównaniu do innych produktów. Ma nieco mniej [...]
Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
[...] producenci żywności chętnie umieszczają je również w produktach, które naturalnie ich by nie zawierały, co widać, gdy przyjrzymy się etykietom popularnych artykułów spożywczych. Źródła: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia/ https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf
[...] Bez konsekwencji (o ile oczywiście nie zjesz całego opakowania na raz), ponieważ nie zawiera rafinowanych cukrów. Wszystkie kalorie zawarte w produkcie pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Frużelina ALLNUTRITION to produkt najwyższej jakości o niesamowitym smaku i konsystencji i bez dodatku cukru! Koniecznie musisz spróbować.
[...] na ludziach sugeruje, że rozciąganie stymuluje anabolizm. Niestety badanie jest zbyt ogólne, brakuje szczegółowych danych, jak i skupienia się na samym rozciąganiu, bez wsparcia skurczem izometrycznym czy dodatkową suplementacją. Nie zmienia jednak to faktu, że rozciąganie sprzyja utrzymaniu zdrowej sylwetki. Referencje BodyBuilding.com. [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]